Door de mist was het zicht op de weg vanmorgen minimaal toen ik onderweg was naar mijn werk. Het wordt kouder, langer donker en door alle maatregelen wordt je wereldje steeds kleiner.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om nog harder te gaan knallen om je deadlines weg te werken. Maar op lange termijn slaag je er uiteindelijk vaak niet aan om te ontsnappen aan jezelf. Geen punt, want daar begint de verandering😀.

Je kunt goed je best doen om te ontsnappen aan eentonige dagen, saaie avonden of aan de stress van het te veel of te weinig werken door meer tv te kijken, terwijl je ondertussen de sociale media bijhoud op jouw smartphone. Ergens geeft dat natuurlijk wat afleiding, maar als het je ontspanningsroute is, leidt het niet echt tot verandering. TV, internet, alcohol, werk, als je niet oppast bieden ze allemaal ontsnappingstroutes.

Wat ik mooi vind van de Denen is het principe van de hygge. Hun manier om te dealen met de koude, donkere winters van het Scandinavische land. Hygge biedt geen ontsnapping, maar is een manier van leven in lastige omstandigheden en daarmee draagt hygge bij aan het veranderen van deze omstandigheden in iets moois – wat je kan inspireren, ongeacht de situatie waarin je je bevindt. Blijkbaar werkt het, want Denen zijn het gelukkigste volk op aarde.

Hygge is een begrip, een idee, een manier van leven wat vooral gaat over een sfeer die gekenmerkt wordt door gezelligheid, knusheid en eenvoud. Denk maar aan een warme kop chocolademelk, de gordijnen dicht doen tegen kou en donker, kaarsen aansteken, de haard laten branden, je joggingbroek aan of een paar warme sokken aan trekken. Het brengt je in een modus waarbij je wat meer verbonden kan voelen met jezelf en anderen, de rust en stevigheid vindt in jezelf waardoor je makkelijker aandacht geeft aan datgene wat écht belangrijk voor je is en je al dat andere wat makkelijker van je af kan laten glijden.

Het gaat overigens niet alleen over gezelligheid, maar ook over het bewust aanvaarden van een situatie, maar dan op zo’n manier dat je mild bent voor jezelf en de situatie waarin je je bevind. Door daaraan toe te geven creëer je weer mentale ruimte voor ideeën, creativiteit en hernieuwde focus waardoor je vervolgens weer super productief kunt zijn!

Hoe creëer jij je eigen hygge? En hoe zorg je daarmee dat je tegenwicht vindt in alles wat je moet doen, er op je afkomt of je jezelf oplegt?