Ik ben een geboren dromer. Als kind al keek ik meer naar buiten dan dat ik in de boeken bezig was. In de loop der jaren is daar eigenlijk weinig in veranderd. Nou ja, misschien behalve dan dat ik mij ben gaan realiseren dat je dromen waar kunt maken. Vroeger was het vooral wegdromen en het creëren van een fantasiewerkelijkheid zonder ook maar te geloven dat het er ooit van zou kunnen komen. Totdat ik ben gaan geloven dat mijn dromen meer zijn dan dat. Ik geloof er heilig in dat de wij mogen bijdragen aan een nieuwe wereld. En eerlijk is eerlijk, er is wel wat fantasie en gedroom voor nodig om dat ‘voor je te kunnen zien’. Want als ik om me heen kijk zakt de moed mij al vrij snel in de schoenen. Dan zie en ervaar ik vaak een werkelijkheid die verre van ideaal is en weinig lijkt op die nieuwe wereld.

Terwijl als ik mij mee laat nemen in het vergezicht die ik in mijn dromen voor mij zie, dan word ik als het ware boven de situatie uitgetild en zie ik mogelijkheden voor mij vanuit een ander perspectief. En dat is niet nieuw. Want dat doet God al bij mensen zolang oud als de wereld er is en zolang als er mensen bestaan. Het enige wat ik hoef te doen is om regelmatig in te zoomen op die droom en tegelijkertijd de eerste stappen te zetten vanuit de situatie waar ik nu ben. Ik hoef niet als een kip zonder kop die kant op te rennen, al voel ik die neiging vaak wel, maar in kleine stapjes, dichtbij mijzelf en de mogelijkheden waarover ik beschik, gaan leven vanuit die droom. Want als deze droom inderdaad een nog niet gerealiseerde werkelijkheid is, dan ligt alles aan potentieel al opgeslagen in ons DNA. En dan kunnen we gewoon vandaag aan de bak, en via vallen, opstaan en weer doorgaan onze droom gaan realiseren.

Nog paar concrete tips die kunnen helpen zijn:

  • Verbeeld je je visie of droom zo concreet mogelijk, zodat je het als het ware in een filmpje voor je ziet
  • Durf te geloven in je droom
  • Praat erover en deel het met anderen
  • Houd het dichtbij jezelf, zorg dat het zit als ‘jouw jas’
  • Stem af en geef je droom weer terug aan God, zodat het niet te geforceerd en krampachtig ‘jouw ding’ wordt die je moet waarmaken
  • Het gaat niet alleen om het doel, maar geniet ook vooral van de reis
  • Evalueer regelmatig en stuur bij, kijk daarbij niet alleen naar hoe je bezig bent met het realiseren van je visie of droom maar beoordeel ook jouw mate van tevreden
  • Maak een concreet stappenplan met haalbare doelen
  • Durf te falen en daarvan te leren en….gewoon weer doorgaan