Ik ontmoet veel mensen die bezig zijn met wat anderen allemaal hebben, maar ondertussen vergeten ze dat niemand hun unieke combinatie van talenten bezit. Dat is volgens mij een gemiste kans! Waarom zou je het leven van een ander willen leven? Als jij jezelf niet bent, dan krijgen we jou nooit te zien en dan mist de wereld jou!

Groeifactor 1 van Authentieke Zelfsturing gaat over dat je weet wie je bent. Weten wie je bent is de sleutel om jezelf te zijn.

Jezelf zijn gaat alleen niet vanzelf. Dat vraagt dat je leiding neemt over je eigen leven.

Ook al is het voor de één makkelijker om dat te doen dan voor de ander: vroeg of laat kom je jezelf tegen. Veel van ons gaan in de loop van het leven handelen op basis van wat de omgeving van ons vraagt. Misschien herken je het dat je bezig bent met de verwachtingen van anderen. Waar het vroeger ging om je ouders die iets van je verwachtten, werden het gaandeweg misschien je vrienden en later misschien vooral je partner, werkgever of klant(en).

Daarnaast hebben we vaak de neiging om ons te vergelijken en meten met anderen. Zo ben je misschien wel een karikatuur geworden van de ‘jij die jij denkt te moeten zijn’. Als jij je leven lang probeert om die persoon te zijn, zul je nooit vrij zijn.

Leef jij jouw leven of dat van een ander?