door Jaap Boersema

Het afgelopen half jaar heeft voor mij in het teken gestaan van vernieuwing in mijn bedrijf. Een verhuizing, een nieuw team met medewerkers, grote dromen en grotere verantwoordelijkheden. Het betekende een nieuwe periode vol twijfel en bemoediging tegelijk. Dit is een verhaal van een van mijn wegen door de ‘U’ van vernieuwing.

Inspiratie en onduidelijkheid

Het startte allemaal met de verhuizing vanuit Hattemerbroek naar een nieuwe locatie in Hattem. Een nieuwe plek die mij veel inspiratie opleverde en zaken in beweging zette. Ook grappig om te merken dat fysieke ruimte ook mentale ruimte creëert en nieuwe vergezichten oplevert. Ik had dus een volgende stap gezet, maar zonder dat het al heel duidelijk was wat dit zou gaan brengen.

Verwachtingsvol gaan

Ik deed dit vol verwachting. Want in de loop van de jaren had ik ontdekt, dat het altijd wat oplevert om vol verwachting onderweg te gaan. Het is wat mij betreft het uitgangspunt van YouRoute. Ik ben dan iemand die zich na een eerste stap gepassioneerd ergens in vastbijt. Als ik ergens voor ga, dan ga ik er voor! Toch is dit maar een deel van het verhaal.

De eerste ‘Wat als…?’

Want toen ik in de zomer het Event ‘Opschudden’ voor oktober plande en dit naar buiten communiceerde, belandde ik ineens in een dal van twijfel en onzekerheid: ‘Wat als…?’ Wat als er niemand komt? Wat als het gewoon niet aanslaat? Wat als ineens blijkt dat het fake is, dat ik lucht verkoop en ik door de mand val?

Elke keer weer

Dat zijn van die momenten waarop de grond onder mijn voeten even helemaal lijkt te verdwijnen en ik niet meer nuchter na kan denken en kan kijken naar wat er allemaal wel is. Van die momenten waarop Berthilde tegen mij zegt: ‘Oh joh, heb je er weer last van? Dat gebeurt toch een paar keer per jaar? Is goed voor je, want dan ga je niet denken in vanzelfsprekendheden’.

Toch voldoening

Krrg…inderdaad ja. Nu kijk ik terug en realiseer ik me dat het altijd weer is goed gekomen en dat ik hier ‘even’ weer doorheen moest. Ik mocht uiteindelijk genieten van een geweldig Event en ook het eerste seizoen van de Double U Series is met veel succes gestart. Alleen al de reacties van de deelnemers gaven en geven zoveel voldoening.

Gelijkgestemden

Je zou zeggen: mooie les geleerd Jaap. Toch bleef het daar niet bij. Het Event was een eerste uitdaging. In de afgelopen maanden is YouRoute namelijk ook veranderd van een eenmanszaak naar een bedrijf dat werkt in een team met vaste medewerkers. Ook is er een kring van gelijkgestemde ondernemers waarmee we gezamenlijk de visie van YouRoute en Double U aan het realiseren zijn.

Tweede ‘Wat als…?’

Activiteiten groeiden, de strategische doelen verlegden zich naar verankering en ook de omzet kreeg een andere omvang. Het gaf energie om mee bezig te zijn. Maar toen diende het zich weer aan. Dat gevoel van: ‘Wat als….?’ Wat als het allemaal maar een luchtbel was? Wat als blijkt dat het niet meer is dan een leuk ideetje van Japie Boersema? Wat als men er gewoon doorheen prikt? ‘Wat als….?’

Loslaten

Afgelopen maandag deelde ik in alle eerlijkheid deze gevoelens met mijn team en alleen dat was genoeg om weer los te kunnen laten. Om bij de start van de dag in de kapel te realiseren dat ik mag dromen, het vóór mij mag zien om vervolgens ook weer los te kunnen laten. Terug te geven aan God en dan maar ontspannen en met verwachting aan de slag te gaan met het realiseren van onze doelen. Deze week zat ik weer heerlijk in de flow.

Hernieuwde vrijheid

Dit betekent het dus voor mij om door de ‘U’ te gaan van vernieuwing. Weten dat je telkens weer opnieuw geconfronteerd zal worden met twijfel en onzekerheid. Om dan keer op keer te leren loslaten, te rade te gaan bij mijn Bron om daarna met hernieuwde vrijheid dromen verder vorm te geven. Het is een cyclus waarvan ik heilig geloof dat het me verder zal brengen op de weg naar groeien in impact. Zo lang ik maar ruimte laat en tijd maak voor ‘Wat als…?’