Neem het stuur weer over – Deel 1 over authentieke zelfsturing

We zijn inmiddels 6 maanden verder nadat de Corona crisis uitbrak. Een verandering in onze samenleving die voor veel mensen en op diverse terreinen nu al zijn sporen nalaat. Veranderingen en onzekerheden kwamen in een hoog tempo op je af. Zelf vind ik het fascinerend hoe iedereen daar weer verschillend op reageert. Als werknemer doordat je ineens moest thuiswerken, als ondernemer omdat je business om dreigde te vallen of als leidinggevende omdat je de koers moest bepalen terwijl alles anders was en je eigenlijk geen idee had welke koers je in moest zetten. Maar ook thuis heb je constant te dealen met situaties waar je op moet inspelen.

En juist op die momenten in dergelijke situaties komt het aan op zelfsturing.

In de afgelopen periode heb ik gemerkt hoe relevant het thema persoonlijk leiderschap is. Hoe blijf je staande, of liever nog, hoe groei je door en kun je proactief anticiperen op de omstandigheden te midden van een samenleving waarbij de ene na de andere verandering elkaar in een rap tempo opvolgt. Dit vraagt veel persoonlijke vaardigheden en inzichten van jou als mens. Terwijl als ik iets geleerd heb in de afgelopen 12 jaar waarbij ik als coach met mensen optrek, is het wel dat velen van ons dit helemaal niet als vanzelf in huis hebben.

Voor mij reden genoeg om aan de slag te gaan met het ontwikkelen van de training Authentieke Zelfsturing.

Gestuurd van buitenaf

We worden vaak geleefd door de omstandigheden. Keuzes worden opgedrongen door je omgeving. Doorgaans komen die naar je toe via nieuws of social media berichten. Je werkgever, klanten of collega’s bepalen jouw agenda of beïnvloeden jouw mening en daarmee indirect jouw handelen. En uiteindelijk baal je ervan dat je niet in staat bent om op een authentieke manier jouw ding te doen. Het voelt alsof het je weer ingefluisterd wordt, alsof je geleefd wordt door anderen.

Gestuurd van binnenuit

Om zicht te houden op je eigen koers onderscheid 7 factoren die van belang zijn in jouw groei naar authentieke zelfsturing.

Groeifactor 1: Weten wie je bent – Jezelf kennen, weten waar je goed in bent en wat je beter niet kunt doen, wat je nodig hebt, kunnen voelen, weten  wat je belangrijk vindt en waar je voor staat en wat jij als uniek individu te bieden hebt.

Groeifactor 2: Rentmeesterschap – Verantwoordelijkheid nemen voor wat jij in huis hebt aan (on)mogelijkheden, talent, visie, roeping, gedachten, gevoelens en grenzen.

Groeifactor 3: Gezond levensritme – Een levensritme ontwikkelen waarbij je goed voor jezelf zorgt op het gebied van ziel, geest en lichaam en een optimale balans ontwikkelt tussen inspanning en ontspanning.

Groeifactor 4: Groeien door de seizoenen heen – Door te leren van je levenservaringen en daar lessen voor de toekomst uit te trekken en die te vertalen in je leven, kun je groeien door de jaren heen

Groeifactor 5: Duurzame relaties – Relaties aangaan vanuit echte verbinding, open, eerlijk en kwetsbaar, waarbij je kunt leren van en aan elkaar.

Groeifactor 6: Waardengedreven – Weten wat écht belangrijk voor je is en wat de bron is van leven en in staat zijn die kernwaarden te vertalen naar de manier waarop jij je dagelijks leven in je doen en laten vormgeeft.

Groeifactor 7: Focus op je bestemming – Door en ondanks alle omstandigheden toch doelgericht vasthouden aan je bestemming, je doelen te verwezenlijken en je roeping vorm te geven.

Wordt het dan nu niet eens tijd om daarmee af te rekenen? En het stuur weer zelf over te nemen?