ONTDEK WAT JIJ ONDER HET TAPIJT HEBT GEVEEGD
Naar aanleiding van één van mijn posts vorige week waarin ik schreef hoe je als ondernemer gekozen denkt te hebben voor vrijheid en onafhankelijkheid, maar uiteindelijk toch ‘gevangen’ kunt zitten in je eigen bedrijf kreeg ik veel reacties zie via pb, app en mail.
Het maakte mij nog meer duidelijk hoeveel ondernemers die herkennen en daarmee worstelen.
Al pratend hierover met een aantal ondernemers afgelopen dagen, kwam duidelijk naar voren dat dit vaak alles te maken heeft met het compenseren van onzekerheden, angst of gevoelens van minderwaardigheid. Ook de onverzadigbare behoefte aan bevestiging door als kind voldoende erkenning en waardering te hebben gemist dient zich regelmatig aan als aanleiding om een bedrijf te bouwen.
Vaak kan dit heel compenserend werken en een enorme stimulans zijn voor meer, meer, meer.
En toch, komt daar altijd wel dat punt waarbij je ervaart: het is niet meer genoeg.
De voldoening en bevrediging die je uit je harde werken hebt gehaald, het applaus van je omgeving en de trots die je kunt ervaren over wat je neer hebt gezet, levert uiteindelijk niet meer dié erkenning op die je werkelijk nodig hebt.
Ik vind het dan oprecht heel moedig wanneer je dat onder ogen kunt zien.
Moed, dat ik ook terugzag bij een man die ik deze week ontmoette, toen hij deelde vast te zitten in zijn eigen succes.
Hij vertelde er niet meer om heen te willen om eerlijk te zijn dat hij die gevoelens van onzekerheid en angst onder het tapijt heeft, waarbij voor hem ook ineens scherper zijn onderscheidende waarde en drijfveren zichtbaar worden. Ook al zou hij er best wat voor over hebben om het roer helemaal om te gooien, voelt hij ook de verantwoordelijkheid voor al die gezinnen die ook onderhouden worden met zijn bedrijf.
Het weerhield het hem er niet van de stap te zetten om open en eerlijk te onderzoeken wat het voor hem betekent om werkelijk vanuit zijn diepste drive te ondernemen.
Hij vertrok met de opdracht om zichzelf en zijn bedrijf een eerlijke spiegel voor te houden aan de hand van de 7 kernwaarden die ik hanteer als ‘Nieuwe Wereldwaarden’.