Een tijdje geleden vertelde een ondernemer mij dat hij er steeds weer tegen aan loopt dat hij ‘zoveel pannetjes op het vuur moest houden’.

Hoe herkenbaar is dat? Het lijkt of al die pannetjes allemaal even belangrijk zijn. Eentje wegdoen is geen optie, want stel je voor dat je wat mist….

Maar voor je het weet ben je alleen maar als een gek in alle pannetjes aan het roeren. Einde van het verhaal: vooral heel veel pannetjes met van alles net niets. Gaandeweg dit gesprek dwaalden mijn gedachten af naar dat heerlijke stoofpotje met sudderlapjes vroeger bij ons thuis. Mijn moeder was er een ster in om die precies goed op smaak te brengen. Met volledige toewijding en ‘fingerspitzengefühl’ wist ze binnen de exacte tijd en met de juiste kruiden dit gerecht precies op smaak te brengen. Al haar kookkunsten bracht ze samen in dit gerecht. Voor mij was dit haar specialiteit! Te vaak willen we overal goed in zijn, en zijn we bang om te kiezen. Gek eigenlijk, want in ons allemaal zit precies datgene, waarmee wij onderscheid kunnen maken. Waarmee jij onderscheidend bent en smaak kunt maken in dat ene pannetje, met dat ene gerecht. Zoals al de kookkunsten van mijn moeder samen kwamen in dat ene stoofpotje.

Waarom dan maar blijven roeren in al die pannetjes tegelijk? Soms is het gewoon tijd om te kiezen. Sommige pannetjes zijn het gewoon niet. En uit sommige pannetjes moet je het beste halen om toe te voegen aan dat ene pannetje waarvan jij als je heel eerlijk bent eigenlijk ook al wel weet: dit moet ‘m worden, hiermee ga ik het verschil maken!

Welk pannetje blijft bij jou dan over?