Met mijn kop in de mist fietste ik vorige week op een ochtend richting mijn werk. Uitkijkend over de velden was het verschil in zicht die ochtend om 9 uur beduidend minder dan om 11 uur.

Ik moest even denken aan een vraag die mij afgelopen weken een paar keer werd gesteld over wat ik eigenlijk bedoel met ‘ondernemen op Gods navigatie’. Wat ik merk is dat dit al snel wordt ervaren als iets heel groots, vaag, onrealistisch of onbereikbaar.

Door je eigen plafond heen breken

Eigenlijk is ondernemen met God voor mij zoiets als ‘pionieren in de mist.’ Zonder dat ik het concreet kan zien, weet ik dat er nog zoveel meer aanwezig is dan mijn ogen zintuigelijk waarnemen. Door dat beperkte zicht kun je al snel geneigd zijn om je te beperken tot je feitelijke waarneming van de huidige omstandigheden. En gewoon bezig gaan met wat je voorhanden hebt, de opdrachten, je klantenkring, je huidige personeel of je bankrekening. In het kader van ‘leven in het nu’ niets mis mee natuurlijk, maar in je verwachtingen en overtuigingen kun je daardoor wel begrensd worden.

Wat mij betreft stond de combinatie van beide foto’s vanmorgen symbool voor hoe ik leven en ondernemen zie en in de praktijk toepas.

Fysiek (FQ) is de situatie een gegeven die is zoals die is. Maar als ik mij door mijn emoties laat leiden (EQ) dan kan het maar zo zijn dat ik blokkeer al kan mijn verstand (IQ) mij nog wel helpen e.e.a. te relativeren of met mijn voorstellingsvermogen bedenken dat het wel weer goed komt. Maar uiteindelijk loop ik tegen het plafond aan van mijn mogelijkheden.

Spirit first

Met ondernemen op Gods navigatie, geloof ik dat ik mijn koers niet alleen op mijn IQ, EQ en FQ bepaal, maar dat ik vanuit de idee “spirit first’ mijn IQ zo ontwikkel en af leer stemmen op de hemel, dat ondanks de huidige omstandigheden ik ‘door de mist’ kan kijken en in mijn spirit het plaatje kan downloaden die zo’n ander perspectief geeft waardoor dat mijn ijkpunt wordt. Niet door te fantaseren, maar door het gegeven dat ‘Jezus de sluier (mist) voor mij heeft weggenomen’. (2 Korintiërs 3:16).

Een ijkpunt die je niet ergens buiten jou zelf om zoals en kerkgebouw, boek, religieus denkframe of cultureel erfgoed, maar een levendige zintuigelijke waarneming die je dwars door alle mist heen, met jouw eigen SQ kunt downloaden uit de hemel.

Op avontuur met God

Ben jij zo’n pionier, ondernemer, creatieveling of ambitieuze leider, die wel van avonturieren houdt en wil leren om door de mist heen te navigeren?

Wat het in de basis van je vraagt is dat je bereid bent om:

  • verder te willen kijken
  • uit je comfortzone te stappen
  • te willen vertragen
  • te durven vertrouwen
  • te ontdekken hoe je met downloads uit de hemel, gewoon op je eigen manier en in je eigen branche vernieuwende en succesvolle business kunt creëren.

Gaat dit over jou? Dan wil ik je vooral aanmoedigen om dit avontuur met God aan te gaan!