“STOP HOU OP IK VIND HET NIET MEER LEUK”
Ik hoor het mijn kinderen nog zeggen. Dat ene zinnetje wat ze leerden te gebruiken om weerbaar te worden en hun grenzen aan te geven.
Onlangs realiseerde ik mij dat dit zinnetje zelden toegepast wordt om jezelf te corrigeren op negatieve gedachten, destructieve overtuigingen en/of klinkklare leugens die je weghouden om in alle vrijheid jezelf te zijn en echt in je bestemming te ondernemen.
Toen ik een paar weken geleden deelnam aan een masterclass ervoer ik weer eens aan den lijve wat het effect is wanneer ik dergelijke overtuigingen hun gang laat gaan. Terwijl ik in een inspirerende en leerzame setting met andere ervaren ondernemers bezig ging met het bouwen aan de volgende fase van ons bedrijf, zat ik mijzelf in de weg met die kritische stem in mijzelf die herhaalde: ‘Dat kun jij niet Jaap. Jij hoort hier niet tussen. Doe maar normaal’ en meer van dat soort zelfpraat.
Monster
Die stem ken ik maar al te goed. Meer dan mij lief is. Voor ik het weet veranderd het in een ‘monster’ die in mijn nek hijgt. Een monster die zich zomer uit het niets lijkt aan te dienen en ruimte krijgt door oude ervaringen en pijnlijke wonden, demonische grond krijgt en vliegensvlug zijn weg vindt in de neurologische wegenstelsel van ons brein.
Ik ben zeker niet de enige met zo’n monster. En ook al zou je misschien denken dat onafhankelijke en ogenschijnlijke succesvolle ondernemers daar geen last van hebben, ook bij hen zie ik zich manifesteren. Het kan je zo in de weg zitten dat het je verlamt, je (bedrijfs)groei stagneert, en je succes tegenhoudt.
Op die manier kan dat ‘monster’ dat in je nek hijgt jou er ervan weerhouden om te doen wat je écht zou willen en te gaan staan voor die keuzes waarvan je weet dat ze naar de weg van jouw bestemming leiden.
Ontmasker de leugen
Toen ik na die masterclass naar huis reed met een hoofd vol zelfkritiek, schoot mij ineens dat zinnetje weer te binnen: ‘stop hou op, ik vind het niet meer leuk’. Het hielp mij om vermanend toe te spreken, te corrigeren, en de leugen te ontmaskeren en te vervangen met woorden van waarheid over mijn leven.
Ook al herken je misschien een kern van waarheid in die zelfkritiek, ik heb nog nooit iemand ontmoet die erdoor wordt opgebouwd. En wat mij ook opvalt is dat zo’n monster voor je er erg in hebt de leiding neemt en zich als onkruid in je verspreid.
Volgens mij is het daarom in eerste instantie de uitdaging om de negatieve cirkel te doorbreken met de keuze om jezelf lief te hebben. En jouw innerlijke criticus te stoppen door hem recht in de ogen te kijken, vriendelijk te bedanken voor zijn betrokkenheid en vervolgens duidelijk en beslist laat zien wie hier de leiding heeft. Hierdoor verplaats jij jezelf naar een positie waarin je weer in alle vrijheid kan kiezen, en jouw weg te vervolgen en al kauwend op de kritiek kunt overwegen met welke kern van waarheid jij je winst wilt doen, omdat het je helpt om nog scherper te luisteren naar een ‘zeker weten diep van binnen’ die samenvalt met Gods stem en jouw die je helpt om beslist en doelgericht vooral te doen wat jij heb te doen.
Regie nemen
Ondernemen door optimaal te koersen op Gods navigatie begint daarom altijd met het nemen van leiding over jezelf, met alle prettige en onprettige eigenschappen die je daarbij tegenkomt.