Kiezen voor de ontspanning

Het onderwerp van mijn vlog over onthaasten confronteerde mij eerlijk gezegd wel met hoe lastig het voor mij vaak is om wanneer ik nog een hele lange lijst heb van zaken die ik nog heb te doen en de druk die ik daardoor voel, om toch te kiezen voor de ontspanning. Terwijl als ik terugkijk naar eerdere ervaringen het juist die rustmomenten zijn die ervoor zorgen dat ik weer creatief en productief wordt. Uiteindelijk is ook dit weer een voorbeeld van het doorlopen van mijn U en leren van eerdere Double U’s. De dag in rust beginnen, terwijl ik weet dat ik met een uurtje werk weer wat af kan strepen, betekent een keuze, maar vooral ook mijn eigen neiging loslaten om vervolgens te ervaren hoe goed en verrijkend het juist is. En hardleers als ik ben, heb ik mij steeds weer toe te wijden aan deze keuze.

‘door zijn bril’

Ik moest denken aan de periode dat wij als gezin een aantal jaren achter elkaar vakantie hebben gevierd in de bergen van Noord Italië. Ik kan enorm genieten van die wandelingen waarin we een echte berg beklimmen en uiteindelijk een hut bereiken waar we met elkaar een kop warme chocolademelk drinken. Eigenlijk begint het al bij de voorpret: het uitzoeken van de juiste tocht. Kijkend naar de klim, de hoogte en de klimmeters, onbegaanbare paden, mogelijke gletsjer gevaar en steile hellingen, voel ik de adrenaline toenemen. Toch komt bij mij aan de start van zo’n tocht de prestatiedrang ook boven. Ik wil snel, zonder al te veel pauzes de hut bereiken. Wie weet is er dan nog tijd voor een extra kolletje. Helaas, met een knulletje van een jaar of 5 wordt dat idee flink verstoord. Dan weer in de rugdrager, dan weer lopend wilde hij het allemaal op zijn manier doen. En die manier was wat mij betreft niet de snelste en de meest efficiënte manier om de top te bereiken. Pas toen ik ‘door zijn bril’ de omgeving ging bekijken en de berg op ging werd ik mij bewust van hoe heerlijk het is om regelmatig stil te staan, om me heen te kijken en te treuzelen. Hij mocht, weliswaar vastgebonden aan een touw, zelfs zijn eigen weggetjes nemen, waarbij ik soms mijn hart moest vast houden als ik naar beneden keek. Ik hield hem geen moment uit het oog. Er hoefde maar wat te gebeuren en ik pakte hem in zijn kraag. Maar wat zag ik hem genieten! Ik kan mij zo voorstellen dat God ook zo met mij omgaat. Terwijl Hij denkt: ‘joh, het kan echt veel sneller en efficiënter’, geeft Hij mij alle vrijheid om het op mijn manier te doen, in mijn eigen tempo en via mijn eigen weg.

Tips

Om dit wat te gaan uitproberen in je dagelijkse leven een paar tips:

  • begin de dag met voldoende tijd voor je ochtendritueel
  • als je een partner of gezin hebt, neem de tijd om samen te ontbijten
  • neem de tijd om stil te zijn, met aandacht voor jezelf en God
  • je kunt onderweg naar je werk luisteren naar de bijbel app: pray as you go of de nederlandse versie bidden onderweg
  • zorg aan het einde van de dag als je weer naar huis gaat dat je je hoofd leeg hebt voordat je binnenstapt, bijvoorbeeld door zaken even op te schrijven
  • leg je mobiel even op de kast
  • plan bewust lummeltijd in